Korttien Harvinaisuudet, variantit ja Kuntoluokat

Aloittelevalle pokemon kortti harrastajalle saattaa saattaa kortteihin liittyvät termit tuntua sekavilta. Yritän tässä lyhyesti avata yleisempiä termejä.

Harvinaisuus (Eng.Rarity) 

Osa pokemon korteista on merkitty harvinaisemmiksi kuin toiset. Alla esimerkkejä yleisimmistä korttien harvinaisuus luokitteluista:

-Common

-Uncommon 

-Rare

-Holo Rare

-Radiant Rare

-Ultra Rare

-Secret Rare

-Promo

Common kortin tunnistaa kortin alareunassa korttinumeron vieressä olevasta musta pallukasta. Uncommon on merkitty mustalla salmiakkikuviolla. 

Rare kortit taas tunnistaa eri värisistä tähdistä joita on yksi tai useampi.

Kaupoissa myytävänä olevista pokemon korttipaketeista, eli boostereista löytyvät kortit ova yleensä suurimmaksi osaksi Common ja Uncommon kortteja. Näillä yleisimmällä korteilla ei juuri ole rahallista arvoa, ellei kyseessä ole hyvin vanha kortti. 

Monilla Rare korteillakaan ei läheskään aina ole merkittävää arvoa mutta niiden arvo kannattaa tarkistaa, varsinkin jos kortti on kiiltävä.

Lisäksi on Promo kortteja, jotka tunnistaa isosta mustasta tähdestä jonka keskellä lukee Promo. Näitä kortteja ei löydä boostereista vaan niitä myydään erilaisten pokemon pakkauksien yhteydestä.

Jos omien pokemon korttien arvo kiinnostaa niin esim.Cardmarket on hyvä paikka selvittää korttien tämän hetkistä markkinahintaa. Cardmarket on eurooppalainen kauppapaikka eri keräilykorttituotteille, jossa voi myydä ja ostaa kortteja.

Cardmarket löytyy osoitteesta: https://www.cardmarket.com/  

Variantit

Yleisimmin Common,Uncommon, Rare ja Holo Rare korteista löytyy erilaisia muunnoksia, joita voi olla mm.Non Holo, Holo, Reverse Holo ja Alternate Holo. 

Holotkortit tunnetaan myös Holofoileina tai vaan Foileina, esim.Reverse Holofoil tai Foil promo card.

Non Holo on tavallinen pahviprintti ilman kiiltävää pintaa.

Reverse 

Reverse Holo Kortissa kortin pinta on kiiltävä lukuunottamatta itse Pokemonin kuvaa.

Molempia esiintyy Common,Uncommon ja Rare korteissa.

Holo Rare korteissa, Holo variantti tarkoittaa että pelkkä pokemonin kuva kiiltää. Alternate Holo on harvinaisempi muunnos Holo Raresta, jossa myös pelkkä pokemonin kuva on kiiltävä, mutta kiiltokuva eroaa jollain tavalla tavallisesta.

Muut Rare kortit, esim.Ultra Rare, Secret Rare ovat aina Holo kortteja ja yleensä kauttaaltaan kiiltäviä.

Korttien kuntoluokat

Mint (M) 

Mint kortti on täydellisessä kunnossa. Tämä tarkoittaa, että kortti on täysin virheetön, pinnassa ei ole naarmuja ja pinta on täysin puhdas ja että korttia ei voi erottaa äskettäin avatun boosterin korteista. Käytännössä kuitenkin korteissa voi välillä olla pakasta vedettäessä tehtaan jäljiltä vikaa, esim.painaumia. Eli kaikkia uusiakaan kortteja ei voi luokitella Mint tai edes Near Mint kuntoisiksi

Useimmissa tapauksissa ei ole järkevää luokitella korttia Mintiksi. Korteissa Mint-kortin arvo on yleensä lähes sama kuin Near Mint kortin, mutta luokitteluvaatimukset ovat korkeammat. Näin ollen "Mint" on pääasiassa sellaisten vanhojen arvokkaimpien korttien luokittelu, joissa keräilijöiden kiinnostus on suuri. Suurimmalle osalle myytävistä korteista käy yleensä Near Mint Luokitus.

Near Mint (NM)

Kortti on lähes täydellinen. Vauriot huomaa vain tarkalla tutkimisella. Kortin reunassa voi olla pieniä valkoisia kohtia, mutta niitä on oltava hyvin vähän ja hyvin pieniä. Kortin pinnan tulee olla ehjä, ilman naarmuja tai muita vaurioita.

Koska Mint-luokkaa ei usein käytetä uudempien sarjojen korteissa, Near Mint tarkoittaa yleensä Near Mint tai parempaa. Kortin luokitteluun voidaan täten käyttää myös merkintää NM/M

Excellent (EX)

Kortista huomaa nopeasti että se ei ole täydellisessä kunnossa. Vaikka vauriot ovat selvästi nähtävissä, ne ovat kuitenkin vain vähäisiä. Excellent korteissa on yleensä pari valkoista kohtaa kulmissa tai reunojen ympärillä.

Good (GD)

Kortti on hieman kulunut reunoistaan ja pinnaltaan.

Light Played (LP)

Kortti on kauttaaltaan kulunut käytössä, tai siinä on pieniä naarmuja.

Played  (PL)

Kortti on kärsinyt selkeitä vahinkoja, kuten kulumaa ja naarmuuntumista. 

Poor / Damaged (DMG)

Kortti on kärsinyt selkeitä vahinkoja. Esim. syvää naarmuuntumista, kosteusvaurioita tai taitoksia.